אינפוגן גני ילדים

באישור משרד החינוך

איך להימנע מחנק פעוטות ותינוקות בטו בשבט

לקראת ט"ו בשבט - נזהרים

ארגון בטרם | 16.01.2011

ילדים פגיעים במיוחד לסכנת חנק מדברי מזון למיניהם.ארגון "בטרם" תורמים לחג בטוח. למאכלי חג ט"ו בשבט יש במיוחד מאפיינים המגבירים את

למאכלי חג ט"ו בשבט יש במיוחד מאפיינים המגבירים את ההסתברות לחנק בקרב ילדים קטנים. 

ילדים פגיעים במיוחד לסכנת חנק מדברי מזון למיניהם.

 

בט"ו בשבט אנו מדגישים את התחדשות הטבע ואת ראש השנה לאילנות, אחת ממסורות החג היא לאכול את כל טוב פרי הארץ: פירות טריים, פירות יבשים ופיצוחים. 

 

ארגון "בטרם" תורמים לחג בטוח.

 

מי בסיכון?

תינוקות בשנת החיים הראשונה ופעוטות עד גיל 4 שנים, הן קבוצות הגיל הנמצאות בסיכון להיפגע מחנק.

 

מדוע?

דרכי הנשימה של ילדים קטנים אינן מפותחות דיין, והן צרות וקטנות יותר משל מבוגר. 

רפלקס השיעול שנועד להוציא חפץ זר שחדר לדרכי הנשימה אינו מפותח דיו. 

לילדים קטנים אין שיניים טוחנות מפותחות וחזקות בכדי ללעוס היטב את המזון, ולכן קיים סיכון גדול יותר לשאיפה של מזון בשלמותו.

 

כדאי  לשים לב לצורת המזון, ולגודל ולמרקמו :

צורת המזון - מאכלים עגולים מתיישבים בדיוק על פתח קנה הנשימה וחוסמים את מעבר האוויר. 

גודל המזון - מזון שגודלו גדול מדי, מקשה על הלעיסה והילד עלול לבלוע את המזון בשלמותו.

מרקם המזון - מאכלים בעלי מרקם חלקלק הגולש במהירות לעבר בית הבליעה.

                     מרקם דביק שנצמד לקנה הנשימה וקשה להסירו. 

                     מרקם הסופח מי  ומתנפח בקנה. 

                     מרקם קשה מקשה על הלעיסה והילד עלול לבלוע את  המזון בשלמות.

 

אין להגיש לילדים מתחת לגיל 5 את המאכלים הבאים:  

 

פיצוחים למיניהם, בעיקר גרעינים ובוטנים, הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק - פירות יבשים כמו צימוקים ואגוזים.

תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.

 

תפוח עץ וגזר - וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי.

 

ענבים - יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.

 

על מנת למנוע חנק בקרב ילדים קטנטנים, יש להקפיד על כך שהילד יישב בזמן האוכל ליד השולחן ולא ירוץ וישחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו. 

כמו כן יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות וללמד את הפעוטות ללעוס היטב את המזון.

 

יצוין כי בשנת 2007 נכנס לתוקפו החוק המחייב סימון אזהרות על גבי אריזות פיצוחים, פיצוחים בתפזורת ונקניקיות, לפיו יש באכילתם על ידי ילדים מתחת לגיל 5 סכנת חנק. 

 

המידע המקצועי לקוח מאתר ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים www.beterem.org