אינפוגן גני ילדים

באישור משרד החינוך

קערת פירות מפנקת (צילום:Trang Doan)

חטיפים בריאים לילדים

איריס אינגבר פסקין- דיאטנית קלינית וכימאית | 03.12.2019

איך מסתדר במשפט אחד  "חטיפים" וגם "בריאים". התשובה לכך פשוטה - איריס אינגבר פסקין, מסבירה.

 

אם אתם הורים לילדים, 
אתם בוודאי מכירים את בעיית הנשנושים והחטיפים שילדים אוהבים לאכול בין הארוחות ובשעות אחה"צ. 
מצד אחד אנחנו משתדלים לשמור על תזונה נכונה, ארוחות מאוזנות ובישול בריא, 
ומצד שני אי אפשר למנוע לחלוטין מילדים לאכול חטיפים. 

החיפוש אחר הנשנוש המושלם יכול להיות לפעמים מתיש, 
ולא פעם אנחנו פשוט נכנעים לחטיפים תעשייתיים עתירי נתרן (מלח), סוכר ושומן
שגורמים לנו לרגשי אשמה ולתסכול.

 

החטיפים הגרועים ביותר 

המזיקים ביותר הם החטיפים שברשימת הרכיבים שלהם נמצאת כמות גדולה מדישל חומרים מזיקים, דוגמת:

  • נתרן  
  • צבעי מאכל
  • כימיקלים
  • חומרי שימור
  • סוכר 
  • והרבה שומן (בעיקר שומן רווי). 

 

הפתרון היחיד הוא להכין בבית חטיפים מהירים ובריאים, שיחליפו את הביסלי, הבמבה וחבריהם. 

 

הנה כמה רעיונות שיתנו לכם תחליף לממתקים המזיקים בשעות אחה"צ, 
כשמארחים חברים או הולכים לשחק בגינה ואפילו יכולים להיות כיבוד נפלא לחגיגות יומולדת. 

 

החטיפים שלפניכם אינם מכילים מלח וסוכר מעובדים, 
ויש ברובם ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. 
באופן מפתיע ילדים בד"כ אוהבים אותם ומתרגלים מהר מאד.
כך קל יותר לוותר על החטיפים התעשייתיים המזיקים.

 

להלן מספר רעיונות לחטיפים ביתיים:

 

פירות וירקות טריים
חתוכים לקוביות או לרצועות, מוכנים לאכילה. 
אלה החטיפים הבריאים ביותר. 
מגישים אותם ללא תוספת מלח, שומן, סוכר, והם ללא חומרים משמרים. 
תופתעו לגלות שמגש צבעוני עמוס בירקות ופירות חתוכים, אטרקטיבי לא פחות מחטיפים קנויים גם עבור ילדים צעירים.

 

פירות יבשים
עמידים בחום, בעלי ערכים תזונתיים גבוהים וללא תוספות מלאכותיות. 
צריך לשים לב, שבפירות יבשים שצבעיהם בהירים ובוהקים יש חומרים מזיקים דוגמת חד-תחמוצת הגופרית.
ניתן לקחת לכל טיול ולכל בילוי בחוץ.
אפשר לשלב גם אגוזים ושקדים ללא מלח (אבל רק בהשגחה ולילדים מעל גיל 5). 

 

גרגירי חומוס ואדממה
אפשר לבשל גרגירי חומוס (לאחר השרייה של 24 שעות), ותרמילי אדממה.
גם כאן ההמלצה היא שלא לאפשר לפני גיל 5, ותמיד בהשגחת מבוגר.
יתרה מכך, ניתן לקלות בתנור את הגרגירים (120 מעלות למשך שעתיים).

 

צ'יפס אפוי ביתי 
מי קבע שצי’פס חייב להיות מטוגן? 
אפשר להכין "צ’יפס" מירקות מגוונים אפויים בתנור. 
חותכים רצועות מקישוא, בטטה, תפוחי אדמה, גזר ואפילו סלק בצורת מקלות.
מפזרים קצת מלח ושמן זית, 
מכניסים לתנור חם ל 200 מעלות למשך 20-30 דקות עד שהירק נאפה ומוכן לאכילה.

 

קלחי תירס מבושלים
מוצר טבעי מזין ומשביע שילדים בדרך כלל אוהבים מאד.  

 

פופקורן מגרעיני תירס יבשים (כמו פעם). 
שמים גרעיני תירס יבשים ומכינים לבד בבית בסיר. 
הפופקורן שמכינים לבד מכיל כמות קטנה של שמן, ומלח (כל אחד לפי טעמו) 
ואין בו תוספת של חומרי שימור, טעם וצבע מלאכותיים.

שלגוני יוגורט קפוא
אפשר לרסק בבלנדר פירות עונתיים כמו: 
בננות, אגס אפרסמון, או כל פרי אחר.
לערבב עם יוגורט טבעי או מעדן חלב, ולהקפיא בתבניות מתאימות.


אפייה בייתית
עוגות ועוגיות ביתיות או מאפינס מקמח מלא ופירות בטעמים שונים (עם כמות סוכר ושומן מופחת).

פרוסות תפוחי עץ מיובשות בתנור 
הצעה שתחליף בקלות כל חטיף. 
פורסים תפוחי עץ לפרוסות דקות, מסדרים על רשת התנור, מפזרים מעט סוכר (וקינמון אם אוהבים).
אופים ב 120 מעלות למשך שעתיים ומצננים.

 

כדורי תמרים
כדורי תמרים הם הנשנוש המושלם כשחושקים במשהו מתוק. 
הם בריאים, טעימים וניתן להכין אותם עם מגוון תוספות: 
קקאו / קמח שקדים /קמח אגוזים ועוד. 
ניתן לטחון בבית תמרים לחים או מיובשים או להשתמש בתמרים מגולענים הנמכרים ברשתות המזון.

חטיפים קנויים "רגילים"
חטיפים יחסית פחות מזיקים כגון:
פריכיות מיני מאורז מלא עם/בלי דבש (מוצר מובנה, להשיג בבתי הטבע ובסופרים)
בייגלה מקמח מלא/ קמח כוסמין - אפויים.

 

הכותבת,  איריס אינגבר פסקין- דיאטנית קלינית כימאית
מומחית בטיפול ומניעת השמנה, דיאטנית במחלקת גנים וחינוך רמת השרון

פרטי התקשרות:
טלפון - 050-6611830
אתר www.irispeskin.co.il  ||  דוא"ל: irispes@gmail.com
בפייסבוק- איריס אינגבר פסקין  ||  אינסטגרם irispeskin