אינפוגן גני ילדים

באישור משרד החינוך

תפוח בדבש

תפוח בדבש - ראש השנה

מאיה - עמית אינפוגן | 19.09.2016

נהוג בסעודת ערב החג של ראש השנה, לאחר הברכה על היין (קידוש), לאכול מאכלים המסמלים את התקווה לשנה טובה ומתוקה. טובלים תפוח בדבש, מברכים

 

נהוג בסעודת ערב החג של ראש השנה, לאחר הברכה על היין (קידוש), לאכול מאכלים המסמלים את התקווה לשנה טובה ומתוקה. 

 טובלים תפוח בדבש, מברכים עליו "בורא פרי העץ" ומוסיפים "יהי רצון שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

 

יש מאכלים מתוקים יותר מתפוח, מדוע דווקא התפוח נבחר לשמש כמצע לדבש?

 

 המתיקות של הדבש שונה מזו של התפוח. 

 

התפוח נחשב לפרי מתוק אשר גדל על עץ. 

ואילו הדבש, הוא תוצר של עמל הדבורה – הדבורה היא חרק, והיא אפילו עוקצנית.

אך, בניגוד מוחלט לעוקצנותה: הדבש אותו מפיקה הדבורה הוא מתוק, עוד יותר מן התפוח.

 

המדרש מסביר כי בחיים קיימים שני סוגי של "מתוק": 

 

יש זמנים טובים שעיקרם שמחות משפחתיות, אושר באהבה ועם החברים  או הצלחה בעבודה. 

זמנים אלו מתוקים כמו התפוח. 

 

אך יש גם מתיקות שונה... כזו הבאה לאחר מאבק עיקש לעמוד באתגרים במטרות שהצבנו לנו, כשקשה לנו וההצלחה אינה מובנת מאליה, או כאשר היחסים שלנו חווים משבר ואנו חשים בודדים.

 

הרגעים המאתגרים הללו נראים כואבים ומרים בדיוק כמו העוקץ של הדבורה. 

 

אך כאשר נצליח לעמוד באתגרים אלו בהצלחה, נגלה מימדים חדשים באופיינו וחוזק פנימי שאפילו לא ידענו על קיומם. 

 

כולם חווים זמנים קשים בחייהם, שלאחר מעשה מעריכים את המאמץ ואת תהליך ההתמודדות עימם.

 

ולכן, אנו אוכלים תפוח בדבש ביום הראשון של השנה החדשה. 

 

 אנו מאחלים שהתפוח יביא עמו מתיקות, ושהעוקץ של הדבורה יביא עמו מתיקות גדולה עוד יותר.

 

 קטע לצפייה - מדוע אוכלים תפוח בדבש?

 

מתוך: חג לי (הערוץ הראשון, 1977)

 

בהשתתפות: ניצה שאול