אינפוגן גני ילדים

באישור משרד החינוך

פרי הדר

פרי הדר - זה נהדר (וטעים)

מאיה עמית | 02.01.2017

בחורף עם בוא הגשמים והקור, מתחילים לצוץ במרכולים ובחנויות ועל מדפי הירקות והפירות פירות הדר. גני ילדים רבים מקדישים ימי לימוד בגן לפרי ההדר.

 זו ההזדמנות להכיר לילדים את עולם פירות ההדר:

 

להכיר את הטבע, להכיר את הפרי וחלקיו, לדעת את ערכו התזונתי של הפרי, ואת תרומתו ותועלותיו.

 

משפחת פירות ההדר מספקת לנו מגוון פעילויות, ויכולה לפתח את שפתם של הילדים, לקדם תפיסה חושית, ולמקד חשיבה קונספטואלית במושגים בלתי-מוחשיים.

 

פרי ההדר בטבע

 

פירות ההדר גדלים על עצים, מקורם בדרום מזרח אסיה, באזור סין והודו – משם עברו במסחר למזרח התיכון, לאירופה ואמריקה.

 

עצי ההדר גדלים במטע המכונה פרדס, העצים ירוקי-עד, ומרבית פירותיהם מבשילים לקראת חודש דצמבר.

 

משפחת פרי ההדר מונה:

 

אתרוג, לימון, מנדרינה, קלמנטינה, תפוזינה, תפוז, אשכולית, פומלית, פומלו (פומלה).

 

יש עוד זנים שונים ומוכרים כמו חושחש, תפוז סיני וכדומה.

 

קליפת הפרי נעה על קשת צבעים וגוונים בין צהוב לכתום (וירוק כשהפרי בוסרי).

 

כאשר הפרי בוסר (אינו בשל) טעמו מר-חמוץ, וכאשר מבשיל טעמו יכול להיות חמוץ או מתוק.

 

מבנה הפרי וחלקיו

 

לפרי קליפה חיצונית עבה, המכילה שמן אתרי ובכך מגנה על הפרי מפני מזיקים, מכרסמים וציפורים.

 

מתחת לקליפה הקשה הצבעונית יש מעטה לבן מריר המכונה ציפה.

 

בתוך הפרי יש בין 10 ל-20 פלחים, כל אחד מהם עטוף בשכבת קליפה דקה ואכילה .

 

בתוך כל פלח בקבוקוני מיץ, המכילים את עיקר הטעם בפרי.

 

בפלחים קרוב למרכז הפרי יתכנו גרעינים.

 

רצוי לפתוח יחד פרי הדר (או שניים) להביט יחד ולראות את חלקיו: קליפה, ציפה, פלחים, בקבוקוני מיץ, גרעינים.

 

אפשר יחד לדון ולשוחח: 

 

מה אוכלים? את הפלחים אפשר לאכול, ואפשר לסחוט את מיצי הפרי למיץ.

 

מה עושים עם הקליפה? אפשר לרקוח ריבות או להכין קליפות מסוכרות, אפשר לקשט מזון או לגרד מעט כתבלין.

 

עם יש ברשותכם סוגים שונים של פירות ההדר אפשר לראות יחד את ההבדלים בין הפירות:

 

בגודל

 

במבנה ובצורה

 

במרקם הקליפה

 

בצבע

 

בטעם ובריח

 

יחד מפעילים חושים

 

מישוש -  נמשש את פירות ההדר השונים וננסה לזהותם לפי מגע בלבד, בעיניים עצומות.

 

ראייה – נשים מגוון של פירות על שולחן הציור ונצייר יחד בצבעי מים או גואש או גירי שעווה את הפירות השונים.

 

ריח וטעם – נאכל יחד את הפירות השונים, אפשר לסחוט כוס מיץ מרווה (ילדים אוהבים לסחוט ולראות את המיץ ניגר מן הפרי), אפשר להכין יחד מתכונים שונים.

 

ערכם התזונתי של פירות ההדר

 

פרי ההדר בריא מאוד, עשיר בסיבים ובויטמינים.

 

הוא מכיל ויטמין C, ויטמין A, ויטמין E, יש בהם גם סידן, חומצה פולית וסיבים תזונתיים (בעיקר בקליפה ובציפה).

 

זו הזדמנות נפלאה להרחיב את היכרותם של הילדים עם הויטמינים במזונם, ולהזכיר את תרומתם לגופינו.

 

ויטמין C -  מחזק את המערכת החיסונית, מונע דלקות, וחיוני לחלבון שמאפשר את יציבות הרקמות והעצמות בגופינו לכן הוא חשוב גם לשיניים וכלי הדם.

 

ויטמין A -  חיוני לתהליכי הגדילה של הגוף, מועיל מאוד לתפקודו התקין של הגוף ובעיקר ואיכות תפקוד מערכת הראייה בכלל וראיית הלילה בפרט. הוא מועיל גם לעור ולרקמות הריריות במערכת העיכול והשתן שלנו.

 

ויטמין E – נוגד חמצון,  שומר על קרומי התאים שלנו מפני כולסטרול (LDL) ורדיקלים חופשיים ולכן מקטין את הסיכון למחלות לב.

 

פרי הדר בשיר וסיפור

 

אפשר יחד לחרוז חרוזים משמות מפירות ההדר:

 

תפוז - חרוז - גנוז - אחוז - בזבוז - ריכוז  - ניקוז...

 

לימון -  המון - רימון - פזמון - מטמון - ארמון – פעמון...

 

אשכולית - אנגלית - ישראלית - כללית - חללית...

 

מנדרינה –  בנימינה – רינה -  האמינה - טחינה – טרמפולינה....

 

מלים קשות או בלתי מוכרות כדאי ורצוי להסביר ולפרש, כך גם יגדל אוצר המלים של הילד.

וכמו תמיד, אפשר גם יחד לשיר ולרקוד עם שירים על פירות הדר.