אינפוגן גני ילדים

באישור משרד החינוך

בשר מעובד

סכנת הבשר המעובד

מערכת אינפוגן | 28.10.2015

משרד הבריאות העולמי יצא באזהרה רשמית (אוקטובר 2015), כי צריכת בשר מעובד ובשר אדום מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן. לאחר כיממה הצטרף

 

משרד הבריאות העולמי יצא באזהרה רשמית (אוקטובר 2015), כי צריכת בשר מעובד ובשר אדום מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן.

לאחר כיממה הצטרף בהמלצתו גם משרד הבריאות הישראלי, באשר לצריכת בשר מעובד, בעיקר בקרב ילדים.

ננסה לעשות לרגע קט, סדר בהמלצות ובמשמעותן (וגם להסתכל על האותיות הקטנות באמת)...

 

לקריאה של המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO), שאלות ותשובות בנושא.

לקריאה של המלצות משרד הבריאות הישראלי.

 

המידע אינו חדש, אך כעת הצטברו מספיק ממצאים:

נעשה מחקר רחב היקף שכלל סקירה ובדיקה של 800 מחקרים אחרים בנושא, הקובע מעל כל ספק כי צריכה קבועה ומוגברת של בשר מעובד ובשר אדום מזיקה לבריאות, ומגדילה את הסיכוי לסרטן.

 

מהו בשר מעובד?

כל בשר שעבר תהליכי שימור, יישון, עישון, שיפור טעם וכדומה.

בעצם, הגדרה זו כוללת כמעט את כל הבשרים הקפואים והמופשרים, ובתוכם את כל הנקניקים הנקניקיות ומיני הקציצות והבשרים המוכנים (המבורגרים, קבב, שניצל וכו').

גם הפסטרמה שכביכול מנתח שלם, היא מעובדת ומשומרת, ולכן נכללת לחלוטין בתוך הבשר המעובד.

 

אז מה כדאי לעשות?

 

כדאי לקנות בשר טרי. גם בקטגוריית הבשר הטרי, יש לוודא את מקורו של הבשר, בשר מיובא עובר את אותם תהליכי שימור המזיקים לנו.

כדאי להכין בבית ולא לקנות מן המוכן.

רק כך יש לנו שליטה אפילו על התבלינים שאנו מכניסים - הבשרים המעובדים עתירים בנתרן (מלח), שזהו חומר מזיק ביותר, ולכן גם כדאי להמעיט בהמלחת מזון.

 

להימנע מהכניס הביתה בשר מעובד

כדאי לשמור את האפשרות לאכול בשר מעובד מחוץ לכתלי הבית: באירועים, מסעדות וכדומה - ובכך להפחית את הצריכה.

 

איך נכנס לרשימה הבשר האדום?

לבשר אדום שתי נקודות תורפה: אחוז שומן גבוה שתורם בפני עצמו לסיכוי לסרטן, היווצרות של חומרים מסרטנים בעת בישול בחום גבוה.

ולכן בשר אדום גם אם טרי נכנס במקביל לאזהרת הצריכה.

 

"על האש"

כחלק מאזהרה זו עלה גם אופן ההכנה של הבשר.

ממולץ שלא להכין על גבי הגריל, משום שתהליך העישון (העשן שנוגע בבשר), הוא חלק מהסכנה אותה מזהירים.

חשוב להימנע מלאכול בשר חרוך (מכל סוג שהוא), עצם החריכה מייצרת בתוך הבשר חומרים מזיקים התורמים להתפתחות סרטן.

בנוסף, כדאי להימנע מגריל פחמים לחלוטין.

 

האותיות הקטנות - ולא להיכנס להיסטריה

המידע אינו חדש, ואין בו תגלית מרעישה - מוצרים מעובדים מזיקים לבריאותנו ובריאות ילדנו (זה נכון לבשר, לחטיפים וכו').

בקריאה מעמיקה של הדו"חות והמחקרים נראה כי קיים קשר חיובי בצריכת הבשר המעובד, אך לא באמת ניתן לבודד את צריכת הבשר (אנחנו נושמים אוויר לא נקי, אוכלים מיני מזונות מעובדים נוספים על בשר וכדומה).

 

 

הממצאים מראים כי בשר מעובד מגביר את הסיכוי לחלות בכ-15 סוגי סרטן שונים, אך מדובר בהעלאת האחוזים הקיימים באחוזים בודדים בלבד (לעתים מדובר בשינוי של כחצי אחוז).

עדיין צריכת אלכוהול, הורמונים ועישון הם גורמים לסרטן (באופן ישיר ומוכח) פי כמה וכמה יותר מצריכת בשר מעובד ואדום, על-אף שכביכול נכנסו לאותה קטגוריה עפ"י דירוג ארגון הבריאות העולמי.

צריכה מתונה ומודעת היא לב העניין.

 

חשוב להכיר את המידע, ולהקפיד על תזונתינו ותזונת ילדינו בכל ההיבטים ולא רק לאחר פירסומים שכאלו.

תפריט תזונה מאוזן, מגוון ועשיר, הקפדה על חומרי גלם איכותיים וטריים הם המפתח לשמירה על בריאותינו.

 

לקריאה נוספת בנושא:

 

הנחיות משרד הבריאות בנושא תזונת ילדים בצהרונים ובמסגרות חינוכיות אחרות "לאכול ולגדול בצהרונים", גילאים 3-10 שנים

 

פירמידת המזון - הנחיות מומלצות לפי משרד הבריאות

 

הרגלי אכילה בריאים למשפחתינו - המלצות ורעיונות